Over Dymph

Freelance tekstschrijver gezocht? Tikkie eigenwijs? That’s me!

De jaren voordat ik als zelfstandig freelance tekstschrijver aan de slag ben gegaan heb ik als allround marketingcommunicatieadviseur (leuk woord voor galgje) gewerkt. Bij uitgeverijen, in de logistiek en ICT. Oh ja, en als lerares Spaans. Ik heb altijd al moeite gehad met kiezen. Maar de rode draad door mijn werkverleden is taal.

Mijn niche

In het kader van ‘kiesj je niche’ werk ik veel met ICT-bedrijven. Ik houd van het innovatieve van de ICT-sector. Alleen hebben ICT-bedrijven er een handje van om in jargon te praten in hun teksten. Dat jargon sloop ik er liefdevol uit. Waarna ik het vertaal naar iets wat gewone mensen ook snappen. Ik ben voor duidelijke taal. Bekijk hieronder mijn pleidooi.

Video afspelen

Ook ben ik dol op innovaties op het gebied van duurzaamheid. Van filmpjes als dit doe ik in mijn hoofd een kleine haka.

Maar eigenlijk maakt het onderwerp me niet zoveel uit. Ik vind veel dingen interessant. En zo vermijd ik keuzestress. Kortom. zolang ik maar met taal en tekst bezig mag zijn. En creativiteit met hier en daar een vleugje humor op prijs worden gesteld. Oh, en ik in het Nederlands of Engels mag schrijven.

Eigenzinnige freelance tekstschrijver

Eigenzinnige freelance tekstschrijver

Stiekem geniet ik enorm van ouderwetse woorden als: ‘snoeshaan’, ‘onverlaat’ en ‘poedelnaakt’… Maar geen zorgen, ik houd mijn ouderwetse-woorden-fetisj lekker voor mezelf. Oké, dat is niet helemaal waar. Ik deel ‘m af en toe op LinkedIn. Omdat ik gek genoeg niet de enige ben met deze afwijking. Maar ik beloof je hierbij plechtig dat ik in plaats van ‘poedelnaakt’, het hippere ‘piemelnaakt’ in je tekst zal gebruiken. 😉

Ik ben daarentegen allergisch voor afgegraasde woorden als ‘in je kracht staan’, ‘passie’ en ‘girlboss’. Die weiger ik te gebruiken. Al is het alleen maar omdat ik zo lastig van die bultjes afkom.

Wat nog meer?

Ik ben naast freelance tekstschrijver, moeder van twee half Engelse terroristjes: één van vijf en één van drie.

* Die van vijf: “Mam, wanneer krijg ik vliegles?”

– Ik: “Hoezo? Wil je piloot worden?”

* Zij: “Nee, superheld.”

Die van twee heeft een obsessie voor navels en zodra ze er eentje ziet, roept ze enthousiast: ”Belly butter!”

– “Belly button”, verbeter ik.

* “Belly butter”, zegt ze nadrukkelijk.

– “Belly BUTTON”, zeg ik nogmaals.

* “Belly BUTTER!”, roept zij.

Driemaal raden wie de discussie verloren heeft.

Ik vraag me oprecht af van wie ze dat eigenwijze toch heeft?!

Vervang ‘belly butter’ door ’flee-fly’ (butterfly) en druk op repeat…

Gluren in mijn glazen bol

Gluren in mijn glazen bol

In de toekomst hoop ik in het huis van mijn ouders te wonen. Alleen kan ik die hypotheek als nieuwbakken freelance tekstschrijver wel op mijn buik schrijven.  Maar hoe langer ik als zelfstandig schrijver werk, hoe dichterbij mijn ouderlijk huis komt. En dat huisje in Spanje. Maar first things first.