Maak van je inner voice je outer voice met “Zelfverzekerd spreken” in het openbaar [Review]

Dymph in paarse top met boek 'Zelfverzeker spreken' in haar handen

Als je sprekersambities hebt, moet je ergens beginnen. Omdat ik zelf verwacht begeleiding nodig te hebben, is mijn eerste ingeving een cursus. Die zijn best een investering, heb ik al gemerkt. En de laatste keer dat ik aan mijn geldboom schudde, was ik niet onder de indruk van de oogst.

Deze cursussen zijn ongetwijfeld de investering waard, maar zover ben ik nog niet. Dan is een boek lezen wel zo laagdrempelig. En ik lees graag, dat scheelt. Het boek is “Zelfverzekerd spreken” geworden van Gijs Nillessen en Jonas van der Vlucht. Chique, zwarte kaft met gouden letters. Het oog wil ook wat.

Vluchtgedrag

De auteurs leggen je in dit boek uit hoe je brein werkt in combinatie met spreken in het openbaar. Je eerste reactie is namelijk: vluchten. Dat je het spannend vindt is dus doodnormaal.

Ze leren je:

  • Hoe je je punt maakt in een presentatie
  • Welke stappen je doorloopt ter voorbereiding op je presentatie (overigens heel herkenbaar voor mij als copywriter. Ik verdiep me ook eerst in mijn doelgroep bepaal het doel van mijn tekst en maak duidelijk wat er voor de lezer te halen valt).
  • Wat storytelling is
  • Welke strategieën je kunt toepassen om het publiek aan je lippen te laten hangen

Al met al een overzichtelijk boek met praktisch toepasbare tips. Achterin is ruimte voor aantekeningen en voor het invullen van de verschillende onderdelen van je presentatie om tot een goed verhaal te komen.

En toen was het stil…

Mijn grootste leerpunt is dat stiltes belangrijk zijn. Vaak zijn we bang om die stilte te laten vallen, is mijn ervaring. En dan vullen we die op met ‘uhms’. Omdat mensen anders zouden kunnen denken dat we de draad kwijt zijn als we niet meteen doorratelen… Terwijl korte pauzes iets wat je zojuist gezegd hebt extra krachtig laten overkomen.

Ik ben ervan overtuigd dat je alles kunt leren. Ook goed presenteren als je redelijk talentloos lijkt. Of in de tiende versnelling praat, zoals ik. Ik zou me er in ieder geval niet door laten weerhouden.

Zoals gezegd, verwacht ik zelf meer begeleiding nodig te hebben dan dit boek biedt. Maar het is zeker een goed startpunt om eens serieus na te denken over je presentatie. En alvast een en ander uit te werken.

Moet je het wel bereid zijn om de verschillende stappen te doorlopen. En daar leent “Zelfverzekerd spreken” zich uitstekend voor. Omdat Gijs en Jonas je bij de hand nemen.

Nog meer recensies van mijn hand lezen? Wat dacht je van: Dé Kick Ass Code van Veronique Prins? Of: Online Invloed van Bas Wouters en Joris Groen.

Ze hebben trouwens veel meer goede boeken bij Managementboek. Kijk zelf maar!

Dymph Neeteson
Dymph Neeteson
Freelance SEO Copywriter for ICT and Education | LinkedIn trainer | Content Creation | Social Media Management | Conversational Design (chatbots) | Tekstschrijver
Dymph Neeteson
Dymph Neeteson
Freelance SEO Copywriter for ICT and Education | LinkedIn trainer | Content Creation | Social Media Management | Conversational Design (chatbots) | Tekstschrijver
Dymph in paarse top met boek 'Zelfverzeker spreken' in haar handen

Inhoudsopgave

Deel op Facebook... Twitter... LinkedIn... Pinterest... WhatsApp...