Creatief schrijven – voor copywriters [Review]

Boeken in boekenkast

De titel van het boek van Roy Ishak sprak me meteen aan ‘Creatief schrijven voor copywriters’. Ik schrijf copy, maar ben geen voorstander van kopiëren, dus dan blijft er niks anders over dan zelf creatief te zijn. En zeg nu zelf, wat geeft er meer voldoening dan een origineel gevonden woordspeling of vergelijking? Precies.

Ik was dan ook in mijn nopjes toen de pakjesbezorger het doosje van Managementboek aan mij overhandigde. Omdat het uitpakken van zo’n doosje voor mij altijd een beetje voelt als pakjesavond. Over Sinterklaas gesproken, het voorbeeld van zijn 404-pagina vond ik ge-wel-dig. Zo goed gevonden. Als dit als abracadabra klinkt en je benieuwd bent wat ik zo origineel aan deze pagina vind, koop zijn boek en kijk op pagina 48. Of als je meer van de ‘instant bevrediging’ bent, ga direct op zoek naar een niet bestaande pagina op zijn website. 😉

Ik liep alleen een beetje vast in het analyseren van Roy’s concepten en heb het boek – ook door drukte – even weggelegd. Toen ik er met hernieuwde energie aan begon, las ik het als een speer uit.

Leerzaam
Was het een leerzaam boek? Absoluut. Ik ben namen van stijlfiguren te weten gekomen, waarvan ik het bestaan niet wist. Ik vond het ook een geruststellende gedachte dat Roy 6 uur de tijd voor een pagina vraagt. Ik heb om de een of andere reden zelf altijd het gevoel dat ik te langzaam werk. Terwijl schrijven een proces is. Een blogonderwerp of pagina voor een website moet bij mij ook altijd even gisten.

Dat heb ik al sinds we betogen moesten schrijven op de middelbare school. Mijn klasgenoten hadden hun definitieve versie aan het einde van de eerste les al praktisch af, terwijl ik slechts een paar regels had staan en vooral veel inkt had verspild aan het doorhalen van mijn probeersels. Vertwijfeld vroeg ik me dan af of het nog goed ging komen. Dat kwam het gelukkig altijd. Als ik maar genoeg tijd voor het gistingsproces kon nemen.

Praktijkvoorbeelden
Toch vind ik niet alle voorbeelden in ‘Creatief schrijven voor copywriters’ even sterk. Sommige vond ik helemaal top en andere vond ik een tikkie gezocht. Dit komt – denk ik – deels doordat ik niet de doelgroep ben van elke uiting die hij als voorbeeld geeft. Kom bij mij niet aan met spitsvondigheden over Pokémon. Dan kijk ik je net zo glazig aan als de koopwaar op de visafslag.

En deels doordat ik soms anders associeer dan Roy. Wellicht omdat ik een vrouw ben en mijn hersens anders kronkelen. Hierdoor moest ik sommige voorbeelden meerdere keren lezen en dan nog dacht ik: oké… Maar hé, zoveel mensen, zoveel meningen. Zijn staat van dienst spreekt voor zich.

Ik ben blij dat ik ‘Creatief schrijven’ gelezen heb. Het spoort me aan om niet alleen tijd te stoppen in wát ik (zo begrijpelijk mogelijk) wil vertellen. En dat is soms al uitdagend genoeg in de ICT. Maar ook weer wat meer tijd te stoppen in de manier waaróp ik dit doe. Ook al slopen sommige opdrachtgevers het er achteraf doodleuk weer uit… Het maakt het schrijven gewoon zoveel leuker!

Meer reviews van mijn hand lezen? Dát kan: Tough love met Dé kick ass code van Veronique Prins of Online Invloed.

Ze hebben trouwens veel meer goede boeken bij Managementboek. Kijk zelf maar!

Dymph Neeteson
Dymph Neeteson
Freelance SEO Copywriter for ICT and Education | LinkedIn trainer | Content Creation | Social Media Management | Conversational Design (chatbots) | Tekstschrijver
Dymph Neeteson
Dymph Neeteson
Freelance SEO Copywriter for ICT and Education | LinkedIn trainer | Content Creation | Social Media Management | Conversational Design (chatbots) | Tekstschrijver
Boeken in boekenkast

Inhoudsopgave

Deel op Facebook... Twitter... LinkedIn... Pinterest... WhatsApp...