De kleine Hoogbegaafdheid voor dummies [Review]

In mijn directe omgeving heb ik een aantal hoogbegaafden en personen die ervan verdacht worden, maar het (nog) niet hebben laten uitzoeken. Des te benieuwder was ik naar De kleine Hoogbegaafdheid voor dummies’. Ik ben er in begonnen en voor ik er erg in had was het ‘hap, slik weg’. Dit is wat ik ervan vind.

Vaker heb ik over boekjes van kleiner formaat geschreven dat ze handzaam waren, maar dat verdient eigenlijk alleen dit boekje met zijn 12 cm bij 16,5 cm. Je stopt hem zo in je zak. De claim dat je niet hoogbegaafd hoeft te zijn om dit onderwerp te begrijpen is absoluut waar. In begrijpelijke taal legt schrijfster en levenslooponderzoeker, Janet van Horssen-Sollie, uit wat bepaalde psychologische termen betekenen.

Hoogbegaafdheid in de verschillende levensfases

Superinteressant om te lezen wat de kenmerken zijn van hoogbegaafdheid en hoe deze tot uiting komen in de verschillende levensfases. En tegen welke problemen hoogbegaafden aanlopen, omdat er niet altijd begrip voor hun gedrag is.

Het valt me tegen dat er nog zo weinig bekend is over hoogbegaafdheid. Althans, bij de mensen waarvan je verwacht dat ze er genoeg van weten, zoals psychologen en psychiaters. Hoogbegaafden krijgen nu vaak onterecht het label: ADHD, ASS (autisme) of OSS (oppositioneel-opstandige stoornis). Dat is natuurlijk verschrikkelijk, want dit heeft allerlei nare gevolgen.

Ook blijkt hoogbegaafdheid kenmerken van hoogsensitiviteit in zich te hebben, maar HSP komt niet voor in het handboek DSM-5, dus kunnen psychologen en psychiaters er officieel niks mee. Dit maakt de kans op verkeerde diagnoses weer groter. Het lijkt erop dat er nog een hoop winst te behalen valt.

Het hoofdstuk over het ontmaskeren van mijn eigen vooroordelen, vond ik – in tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden – niet schokkend. Ik verwachtte dat ik erachter zou komen dat ik er al jaren verkeerde opvattingen op nahield, maar dit was niet zo. Misschien toeval, maar daardoor was dit hoofdstuk voor mij het minst waardevolle hoofdstuk in het boek.

Dymph Neeteson leest boek De kleine hoogbegaafdheid voor dummies

Kleine aanvulling

Ondanks het formaat, vind ik het een heel volledig boekje als het gaat om je wegwijs te maken in de wereld van hoogbegaafdheid. En de terminologie die daarbij hoort. Alleen, wat ik mis in De kleine Hoogbegaafdheid voor dummies is het behandelen van de verschillende soorten intelligentie die er zijn.

Er is meer dan de typische Wiskunde- of Natuurkunde-nerd (numerieke intelligentie). Dit is het stereotype beeld bij hoogbegaafdheid, waar het programma The Big Bang Theory zo dankbaar gebruik van maakt. Wat dacht je van muzikale of lichamelijke intelligentie? Op al deze gebieden kun je hoogbegaafd zijn. Mozart is hier een voorbeeld van, topsporters ook.

Wat mij betreft was dit een perfecte aanvulling geweest op het hoofdstuk over vooroordelen. Het is maar een idee. De schrijfster zal er ongetwijfeld zo haar redenen voor gehad hebben om dit niet te doen.

Conclusie

Zeer fijn boekje. Je hebt het zo uit en bent dan een boel wijzer over de uitdagingen die hoogbegaafdheid met zich meebrengt in alle levensfases. Als dit onderwerp je interesseert en je wilt hier laagdrempelig meer over te weten komen, lees dan beslist De kleine Hoogbegaafdheid voor dummies.

Meer reviews van mijn hand lezen? Dát kan: Dé Kick Ass Code van Veronique Prins of Online Invloed van Bas Wouters en Joris Groen.

Ze hebben trouwens veel meer goede boeken bij Managementboek. Ontdek het zelf!

Dymph Neeteson
Dymph Neeteson
Freelance SEO Copywriter for ICT and Education | LinkedIn trainer | Content Creation | Social Media Management | Conversational Design (chatbots) | Tekstschrijver
Dymph Neeteson
Dymph Neeteson
Freelance SEO Copywriter for ICT and Education | LinkedIn trainer | Content Creation | Social Media Management | Conversational Design (chatbots) | Tekstschrijver
Review-Boek-De-kleine-hoogbegaafdheid-voor-dummies-Dymph-Neeteson

Inhoudsopgave

Deel op Facebook... Twitter... LinkedIn... Pinterest... WhatsApp...