5 onmisbare adviezen voor jou als startende vrouwelijke ondernemer

By 12/28/2017Ondernemersnest
5-onmisbare-adviezen-voor-jou-als-startende-vrouwelijke-ondernemer-hand

Van de ene vrouwelijke ondernemer aan de andere (proefondervindelijk vastgesteld)

Als ondernemer heb je nu eenmaal altijd dingen die je met de kennis en inzichten van nu anders gedaan zou hebben. Om jou als startende vrouwelijke ondernemer nog beter beslagen ten ijs te laten komen, vind je hieronder mijn lijstje. Doe er je voordeel mee!

1. Wacht niet op dat lumineuze idee

Als je als startende vrouwelijke ondernemer gaat zitten wachten tot je een briljante inval krijgt of het perfecte idee dan zul je hoogstwaarschijnlijk nooit voor jezelf beginnen. Om de een of andere reden had ik altijd het idee dat ik met iets super innoverends op de proppen moest komen om te mogen starten met ondernemen. Vaak is iets dat al bestaat, maar het op jouw manier doen, al een heel levensvatbaar idee. ‘Beter goed gejat dan slecht verzonnen’,  is niet voor niks een gevleugelde uitspraak. Ik merk ook dat als je eenmaal begint met ondernemen dat je creatiever wordt en er vanzelf steeds meer goede ideeën ontstaan.

2. Zorg voor een goede voorbereiding

Ondanks dat je niet op die brainwave hoeft te gaan zitten wachten, is het wel belangrijk dat je de juiste voorbereidingen treft. Ken je het programma ‘Ik vertrek!’? Daarin emigreren mensen, die van toeten nog blazen weten, naar het buitenland. Ze kopen ergens een bouwval, spreken de taal amper, hebben te weinig financiële buffer… én vinden het dan ook nog  gek dat ze na een jaar weer in Nederland wonen. Kijk, dát moet je dus zien te voorkomen. En dat kan ook.

Je kunt als startende vrouwelijke ondernemer werkelijk overal informatie vinden: het internet is een werkelijk onuitputtelijke bron van informatie, maar er zijn ook gemeentelijke ondernemersspreekuren, netwerkbijeenkomsten en Kamer van Koophandel Startersdagen. Je moet er alleen wel de tijd voor nemen. Hoewel het geen garantie is voor succes, is die goede voorbereiding wel onmisbaar en kom je hierdoor zo min mogelijk voor verrassingen te staan.

Dus:

  1. Zorg dat die financiële buffer er is, voor het geval de opdrachten iets langer uitblijven dan verwacht;
  2. Weet waar je terecht kunt met vragen;
  3. Wees niet te ongeduldig. Dikke kans dat je bedrijf wat aanlooptijd nodig heeft, maar dat wil nog niet zeggen dat je niet zult slagen als ondernemer.

3. Durf ‘nee’ te zeggen

Zeg vooral ook ‘nee’ tegen slecht betalende klussen. Juist als je net start zijn mensen geneigd om te verwachten dat je dingen gratis of voor weinig doet. Voor je het weet zit je eraan vast en zit het beter betalende opdrachten in de weg. Als eenpitter ben je nu eenmaal niet zo schaalbaar. Het is in het begin best eng om ‘nee’ te zeggen, maar ik heb gemerkt dat er beter betalende opdrachten voor in de plaats kwamen waar ik zonder een rotgevoel ‘ja’ tegen kon zeggen!

4. Durf fouten te maken

Wees als startende vrouwelijke ondernemer vooral niet bang om fouten te maken. En als je fouten maakt, laat je er dan zeker niet door ontmoedigen. Als een manager bij IBM zijn werknemer na een foutje van 4,5 miljoen dollar niet ontslaat, omdat hij ‘net 4,5 miljoen dollar in hem geïnvesteerd had’ dan kun jij je jezelf zeker vergeven. Het is een cliché, maar van fouten maken -hoe niet leuk ook- leer je.

En last but not least

5. Laat twijfel niet de overhand krijgen

Vooral ‘wij vrouwen’ hebben er een handje van om te luisteren naar dat pratende aapje op onze schouder, dat een pro is in het voeden van onze onzekerheden. Het aapje dat je influistert: Kun je dit wel? Zitten mensen op jou als ondernemer te wachten? Ga je het wel redden? Vooropgesteld, ik ben tegen dierenmishandeling, maar laten we dit afspreken: mep hem er vanaf (en wel nu!) of stop een sok in zijn snuit… 😉

Nog niet bekend met het pratende aapje? Lees dan mijn andere blog over ‘de 5 belangrijkste redenen waarom toekomstige mampreneurs niet starten’.

BonustipJust do it!

P.S. Heb je zelf nog tips voor andere startende vrouwelijke ondernemers, laat die dan achter in de comments. Ik ben benieuwd!

Dymph

Author Dymph

More posts by Dymph

Leave a Reply