De 5 belangrijkste redenen waarom een toekomstig ‘mampreneur’ niet start

By 12/06/2017Ondernemersnest
Laptop-mampreneur-met-knuffels

Waarom jij als moeder nog steeds niet voor jezelf bent begonnen

Ben je al bekend met de term ‘mampreneur’? Nee? Ja? Misschien totaal overbodig, maar ik zal toch even uitleggen wat een mampreneur is. Ik wil namelijk niet op mijn geweten hebben dat je tijdens het lezen de hele tijd met vraagtekens boven je hoofd zit. Mampreneur is de Nederlandse vertaling van het Amerikaanse mompreneur, oftewel een ‘ondernemende moeder’. Nu je dit weet, kun je zonder vraagtekens verder lezen (of direct afhaken, maar dan mis je een hoop onmisbare inzichten, vooral die aan het eind… 😉)

1. Tijdgebrek

Met stip op nummer één. Als moeder bulk je over het algemeen niet van de vrije tijd. Wat zeg ik nou? Vrije tijd? Ik bedoel natuurlijk gewoon tijd. Het nadeel van tijd is dat je het maar één keer kunt besteden en dan moet je het ook nog eens eerlijk verdelen tussen je huishouden, werk, kids, partner, ouders, vriendinnen, sport en misschien, heel misschien, nog wat exclusieve me-time… En dan heb je er met je eigen bedrijf gewoon nog een kind bij. Een nogal veeleisend typetje dat een hoop liefde en aandacht vraagt. Hellup! Bezint dus, eer ge als mampreneur begint.

2. Schuldgevoel

Doordat tijd een schaars goed in jouw leven is, ligt je aardsvijand op de loer: Schuldgevoel. Met een hoofdletter, ja. Als ik één emotie nutteloos mag noemen dan is het wel schuldgevoel. En wij vrouwen hebben ‘het ons schuldig voelen’ tot een kunst verheven. Wat als ik voor mezelf begin? Ben ik dan nog wel een goede moeder/partner/vriendin/dochter*? Het onderwerp van je schuldgevoel schiet er geen fluit mee op en je wordt er zelf al helemaal niet beter van. Toch knap dat we enorm in zo’n allesverterende emotie kunnen blijven hangen. Maar weet je wat? Spijt hebben van iets niet gedaan hebben, is ook geen fijne emotie om mee opgescheept te zitten.

*) doorhalen wat niet van toepassing is

3. Onzekerheid

Kan ik dit wel? Ben ik wel goed genoeg? Wat als het mislukt? Dat aapje op je schouder heeft het hartstikke druk met jou dingen in te fluisteren die je uit je evenwicht brengen. En echt, dat dit gaat gebeuren staat vast. De vraag is alleen wanneer Meneer Aap het meest succesvol is in het voeden van jouw onzekerheden. Weet je wat het is? Ondernemen gaat nu eenmaal gepaard met ups en downs. Soms loopt alles op rolletjes en lijkt de sky de limit en soms lijkt het of je er beter mee kunt stoppen. Ik ga het niet mooier maken dan het is. It’s all in the game.

4. Slechte voorbereiding

Ben jij dit?

Facebookpost-aantrekken-klanten-mampreneur

Als je van plan bent om een ondernemende moeder te worden dan is een goede voorbereiding onmisbaar. Dit houdt in: lezen, lezen en nog eens lezen. Je houdt niet zo van lezen en vindt dit blog al een bevalling? Denk er dan nog maar eens goed over na. Want de voorbereidingen voor je eigen onderneming kosten nu eenmaal -jawel daar is ‘ ie weer- tijd, veel tijd. En als je de tijd niet neemt om grondig over je onderneming na te denken, zaken van tevoren goed uit te zoeken en met andere mensen van gedachten te wisselen over je plannen, dan zijn er te veel losse eindjes die prima voeding zijn voor dat snert aapje.

5. Gebrek aan focus

Ben jij zo’n overenthousiast type dat uit de startblokken schiet om nog voordat je goed en wel op gang bent, totaal afgeleid te zijn door een boel andere geweldige ideeën die je hebt? Met als resultaat dat je niks tot een einde brengt, laat staan een goed einde? Als je door de mappen op je pc bladert zie je de ruïnes van je gestrande projecten. Dit terwijl je diep van binnen weet je dat je het kunt (tenminste als dat verdraaide aapje even zijn mond houdt), het wil nu alleen nog niet zo lukken…

Zeg eens eerlijk? Herken je je in één of meer van bovenstaande punten? En laat je je hierdoor tegenhouden? Zonde! Je krijgt er als mampreneur namelijk een hoop voldoening, energie, en -eerlijk is eerlijk- af en toe wat slapeloze nachten voor terug. Net als bij je echte kroost. En ja, een eigen bedrijf kost veel tijd, en dat is zeker in het begin schipperen, maar je bent ongetwijfeld een opgewektere moeder en partner als jij dát doet waar je blij van wordt. Wees ook niet bang om om hulp te vragen. Er zijn zat fora, groepen en coaches waar je met je vragen en onzekerheden terecht kunt. 😊

En, oh ja, houd mijn LinkedIn-pagina en deze website in de gaten. Binnenkort geef ik je het juiste zetje waardoor je toch mampreneur durft te worden.

Benieuwd naar het blog over mijn eerste stappen als ondernemer? Neem gerust een kijkje!

Dymph

Author Dymph

More posts by Dymph

Leave a Reply