Productreview: Online boekhoudprogramma voor ZZP’ers ‘Rompslomp’

By 10/20/2017Productreviews
Inlogscherm online boekhoudprogramma Rompslomp

Als startende ondernemer heb je een heleboel uit te vogelen. Je inschrijving bij de KvK, je website en je boekhouding, om maar een paar dingen te noemen. En als we het over de boekhouding hebben: kies je dan voor een Exceloverzicht of houd je een en ander liever bijhouden in een echt online boekhoudprogramma, waarin je meteen offertes kunt maken en je bankmutaties kunt verwerken?

Boekhoudkennis

Om de kosten, zeker zo in het begin, te drukken ben ik in Excel begonnen. Ik heb HEAO gedaan, dus je zou -na vakken als Cost Accounting en Financial Accounting- verwachten dat ik wel iets van boekhouden weet. Blijkbaar heb ik al die kennis verdrongen, want er bleek bitter weinig van over. Ja, ik weet dat de balans in balans moet zijn. Iets wat bij mij altijd een onmogelijke opgave was. Misschien daarom ook mijn allergie voor dit soort vakken.

Rompslomp als tip

Eerlijk is eerlijk, ik heb weinig vergelijkend warenonderzoek gedaan. Ik kreeg online boekhoudprogramma Rompslomp als tip van een pas gestarte collega-ondernemer. Ik vond de naam leuk (ja, ja) en ik mocht deze boekhoudsoftware een maand gratis uitproberen (nog leuker). Aangezien ik mijn eerste factuur moest maken, kwam dit erg goed uit. Ik hoefde alleen maar mijn logo te uploaden en voilà, mijn factuur was al praktisch klaar. Behalve mijn bedrijfsgegevens stond alles wat erop moet staan, erop. Lekker snel.

Startscherm-online-boekhoudprogramma-Rompslomp

Online boekhoudprogramma

In het begin maakte ik slechts gebruik van een deel van de functionaliteit van Rompslomp, lui als ik was om even uit te zoeken wat ik er nog meer mee kon, en boekte ik mijn kosten handmatig in. Dat kan dus veel handiger! Lekker je bankmutaties in een keer inlezen, scheelt een hoop tijd. Net als mijn declaraties, die mail ik nu direct naar mijn schoenendoos. Zo raak ik niks meer kwijt. Ook mijn gereden kilometers registreer ik in mijn online boekhoudprogramma. Het enige wat ik niet gebruik, maar wat ik met ingang van volgend jaar wel wil gaan doen, is mijn urenregistratie. Ik loop nu nog deels te hannesen met een notitieboekje en Toggl.

Nu ik de smaak te pakken heb van alles wat automatisch kan, is het jammer dat er nog geen automatische koppeling is met mijn zakelijke bankrekening. Dan weet ik direct wanneer een factuur betaald is. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat dit nog gaat komen. Ik heb de aanvraag bij mijn bank in ieder geval gedaan. Hopelijk helpt het. Kwaad kan het in ieder geval niet.

Ik liet mijn boekhoudprogramma aan een vriendin zien die op de financiële afdeling van een groot internationaal bedrijf werkt en die vond het er -qua mogelijkheden- vrij basic maar prima uitzien. Meer heb ik als ZZP’er ook niet nodig. Is in mijn geval alleen maar verwarrend.

Handleiding

Binnen het programma is ook nog over verschillende boekhoudkundige onderwerpen een korte uitleg te vinden, zoals bijvoorbeeld over het inboeken van je Btw-teruggave plus andere meer en minder vaak voorkomende zaken. En anders kun je altijd nog een mailtje sturen naar Rompslomp zelf. Ze helpen je altijd.

Abonnement

Afhankelijk van je wensen, zijn er verschillende abonnementsvormen. Je kunt kiezen voor een uitgeklede versie à 5 euro per maand (of zelfs de gratis versie als je alleen facturen wilt maken) of eentje waarbij je elke maand automatisch facturen kunt versturen voor 25 euro per maand. Zelf heb ik het abonnement van 15 euro en doe nu heel eenvoudig mijn Btw-aangifte zelf. Ik vind het niet erg om mijn boekhouding zelf te doen. Sterker nog, stiekem vind ik boekhouden nu wél leuk. Het geeft me een gevoel van controle en onafhankelijkheid.

Het is wat mij betreft dus echt waar: met online boekhoudprogramma Rompslomp geen financiële rompslomp.

Benieuwd naar dit pakket? Klik op de link voor een gratis proefabbonement op online boekhoudprogramma Rompslomp. Als je de code Nest03 gebruikt, krijg je nu zelfs de eerste vier maanden gratis! Meer reviews van mij die jou als (startende) ondernemer kunnen helpen.

 

Dymph

Author Dymph

More posts by Dymph

Leave a Reply